Edukativni izlet – 7. svibnja 2024. Stopama čeških turista po Hrvatskoj – Zadar

Edukativni izlet – 7. svibnja 2024. Stopama čeških turista po Hrvatskoj – Zadar

Studentske aktivnosti

U srijedu 7. svibnja 2024. viša je lektorica Slavomira Ribarova u suradnji s Klubom studenata bohemistike ŘÍP organizirala  jednodnevni edukativni izlet u Zadar, na kojem je sudjelovalo više od 10 studenata 2., 4. i 5. godine bohemistike.

Prema konceptu profesorice Ribarove izlet je bio interaktivan i odvijao se u obliku  cjelodnevnog natjecanja. U sklopu zadanih zadaća studenti 2. godine  okušali su se u ulozi turističkog vodiča. Osim razgledavanja Zadra studenti su u grupama rješavali interaktivne zadatke. Zahvaljujući velikom angažmanu i koordinaciji zamjenice predsjednice Kluba studenata bohemistike ŘÍP Nives Ratković, studenti su bez poteškoća stizali do svih punktova u Zadru i uspješno izvršili sve zadatke. Hvala, Nives!

Svoje uratke studenti će predstaviti na okupljanju  kluba ŘÍP.

Na Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja pri Sveučilištu u Zadru srdačan doček  priredio nam je prof. Lasić. U sklopu posjeta su studenti sudjelovali na predavanju dr. sc. Josipa Lasića, doc. i Slavomire Ribarove: Amálka, Dášenka, Krtek i ostali… (multi)kultura sjećanja u (lingvo)kulturi djetinjstva organiziranome povodom našeg posjeta i nadolazećeg DANA KULTURNE RAZNOLIKOSTI (21. svibnja). Predavanje je dio aktivnosti znanstvenoga projekta ZaGovor Repozitorij zaštićenih govora u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, koji financira Europska unija. NextGenerationEU  (voditeljica dr.sc. Ivana Kurtović Budja), koji je bilo moguće  pratiti i online putem platforme Zoom. Tu mogućnost su iskoristili svi koji nisu mogli biti nazočni u Zadru.

Nakon predavanja su se studenti upoznali sa studentima  Sveučilišta u Zadru koji pohađaju kolegij češkog jezika te su zajedno sudjelovali u interaktivnoj igri koju je osmislila i vodila zadarska lektorica češkog jezika Kristýna Rygolová. U okviru igre studenti su zajednički rješavali zadatke  te saznali više o Zadru i češkim turistima.

Vrlo uspješna terenska nastava omogućila je studentima bohemistike posjetiti Sveučilište u Zadru, gdje se češki izučava kao izborni kolegij (u organizaciji Ureda južnomoravske regije za međunarodnu suradnju) te  ostvariti kontakte za buduću suradnju. Zahvaljujemo Katedri za češki jezik i književnost koja je financijski  poduprla projekt Po stopách českých turistů – Zadar i tako omogućila realizaciju ovoga projekta.

Detaljnije o edukativnom izletu studenti – sudionici izleta:

Super organizacija i program, dobro društvo i puno zabave. Najviše ću pamtiti susret s Česima u Zadru, predavanje o animiranim filmovima, zadarske orgulje i kišu od koje smo stalno pokušavali pobjeći. Veselim se idućem izletu!

***

Super mi je bilo što smo se upoznali sa studentima koji isto studiraju bohemistiku i što smo s njima igrali nekakvu zabavnu igru. Svidjela mi se što smo išli jesti u njihovu studentsku menzu i svidjelo mi se što smo posjetili neke od glavnih znamenitosti grada.

***

Svidjelo mi se predavanje profesora Lasića i profesorice Ribarove, posebno zato što mi je profesor predavao Hrvatski jezik na prvoj godini faksa pa mi je to bila zanimljiva slučajnost. Sve pohvale za menzu, da idem tamo svaki dan pojela bih vjerojatno sve Milch Schnitte koje imaju. Najviše od svega mi se svidjelo druženje sa studentima i mislim da ne bi bilo loše da i mi njih ugostimo kod sebe u nekoj budućnosti.

***

Osim razgledavanja Zadra i razgovora sa strancima iz Češke svidjelo mi se predavanje na fakultetu jer je bilo kratko i zanimljivo. Kratki kviz u sklopu prezentacije je bio odličan.

***

Svidjelo mi se predavanje o animiranim filmovima.

***

Najviše mi se svidjelo druženje sa zadarskim studentima dok smo rješavali zadatke po gradu. Jako su dragi i baš smo se skompali. Predavanje na faksu je isto bilo jako zanimljivo a profesor Lasić jako simpatičan i zabavan, bilo je zanimljivo vidjeti kako je kod njih na faksu. Voljela bih da smo imali više vremena.

***

Razgovor sa českim turistima je bio super.

***

Bilo je super upoznati studente češkog jezika i razmijeniti iskustva s njima. Također je bilo lijepo razgledati Zadar.

***

Bilo mi je super slušati predavanje kod profesora Lasića i družiti se s kolegama iz zadarskog fakulteta.

Bilo mi je zabavno. Naučio sam nešto o Zadru i njegovim povijesnim znamenitostima. Upoznao sam nove ljude koji također uče češki jezik.

***

Bilo je zanimljivo slušati predavanje o animirnom filmu. Igra u kojoj smo sudjelovali zajedno s studentima iz Zadra je također bila super. Nisam znala da na Filozofski u Zadru zapravo ne postoji studij bohemistike kao takav, već se uči u sklopu rusistike. Čak smo i dobili ponudu za sezonski posao kad nas je jedan čovjek čuo kako pričamo češki s turistima.