IGRAMO SE TURISTIČKOG VODIČA: STOPAMA ČEHA U ZAGREBU

IGRAMO SE TURISTIČKOG VODIČA: STOPAMA ČEHA U ZAGREBU

Nakon nekoliko godina duge pauze zbog pandemije ove su godine 7. lipnja studenti 4. godine u sklopu Jezičnih vježbi kod prof. Ribarove opet imali terensku nastavu po Zagrebu s temom Igramo se turističkog vodiča: stopama Čeha u Zagrebu. Studentice su imale zadaću pripremiti pet punktova po vlastitom izboru u centru Zagreba koje su povezane s Češkom i organizirati turu.

Ovaj put bili su uključeni i studenti 2. godine u ulozi grupe turista iz Češke, a priključila se i zamjenica predsjednice Kluba studenata bohemistike ŘÍP.

Nakon nekoliko sati dugog vođenja po Zagrebu tura se svečano završila u bistrou Arepera Maracay, gdje su studenti mogli podijeliti dojmove, naručivati i biti posluženi na češkom jeziku.

Detaljnije studentice 4. godine:

“Zadnji dan predavanja odlučili smo obići mjesta u Zagrebu koja su povezana s Češkom Republikom. Tako nam je prva stanica bio Botanički vrt, za čiji je nastanak zaslužan Bohuslav Jiruš. Zatim smo se zaustavili na Zrinjevcu. Projekt za preuređenje trga napravio je 1870. godine Rupert Melkus, novi gradski mjernik i prvi moderni zagrebački urbanist češkog porijekla, koji se doselio iz Moravske. Zatim smo došli u Prašku ulicu u centru Zagreba. Zanimljiva je po tome što je to jedina ulica u centru Zagreba koja je nazvana po stranom glavnom gradu, a simbolizira bogate češko-hrvatske veze. U Pragu također postoji Zagrebačka ulica, koja ima fontanu. Praška je ulica bila najpoznatija po sinagogi, koja je ondje stajala sve dok je nije srušila tadašnja fašistička vlast; danas na tom mjestu stoji spomen-ploča. Zatim smo se zaputili prema tržnici Dolac, koju je projektirao arhitekt Vjekoslav Bastl. Rodio se u češkom Příbramu 13. kolovoza 1872., nakon čega se s obitelji ubrzo preselio u Zagreb. Grad je obogatio brojnim zgradama, npr. Etnografskim muzejom te jednim prekrasnim secesijskim zdanjem, koje smo također posjetili u našoj šetnji. Još je jedna građevina Vjekoslava Bastla secesijska Kuća Kallina, koju smo posjetile na kraju naše ture. Nalazi se na križanju Gundulićeve i Masarykove. Kao što samo ime naznačuje, izgrađena je za Josipa Kallinu, vlasnika tvornice keramike. Sama Kuća promovira njegovu tvornicu, svojim lijepim pročeljem od plavih i žutih keramičkih pločica.”

Studentice 4. godine

“Studentice 4. godine organizirale su mali turistički obilazak Zagreba stopama Čeha za studentice 2. godine. Prošetali smo gradom i posjetili Botanički vrt, Zrinjevac, Masarykovu i Prašku ulicu te Dolac. Kolegice su nam ispričale zanimljivosti o tim mjestima i njihovoj povijesti. Nakon zanimljivog obilaska posjetili smo restorančić Arepera Maracay, čija je vlasnica majka kolegice Isadore. Ondje smo kušali vrlo zanimljivu i egzotičnu venezuelansku, hranu koja nam se jako svidjela. Svakako preporučujemo da posjetite restoran također!”

Studentice 2. godine