Izlet u Daruvar

Izlet u Daruvar

Studentske aktivnosti

U srijedu 10. svibnja 2023. lektorica Slavomira Ribarova u suradnji s Klubom studenata bohemistike ŘÍP organizirala je jednodnevni obrazovni izlet u Daruvar. Izlet je ostvaren u sklopu projekta Malo drugačija Hrvatska s češkom manjinom – posjet Daruvaru, a sudjelovalo je više od 30 studenata u pratnji lektora Slavomira Ribarove i Alena Novosada. Ekskurziju je financijski poduprlo Veleposlanstvo Češke Republike u Zagrebu iz fonda za potporu bohemistike.

Tijekom izleta studente su pozdravili predsjednica Saveza Čeha u RH Anna-Marie Štrumplová-Tučková te zastupnik češke manjine u Hrvatskom saboru Vladimír Bílek. Studenti su posjetili nakladničku kuću češke zajednice NVI Jednota, Češku galeriju i etnografsku izložbu dokumenata i fotografija Život u novoj domovini, na kojoj su se upoznali s češkim folklorom, običajima i tradicijama. Nakon toga posjetili su češki vrtić Ferde Mraveneca i češku osnovnu školu Jana Amosa Komenskog. Tajnik Saveza Čeha u RH g. Dalibor Kolár sve im je vrijeme bio vodič, a zatim ih je proveo i preostalim dijelom češkog areala (Češka baseda Daruvar, Češki kulturni centar itd.).

Na kraju su se studenti uputili u daruvarsku gimnaziju, gdje su ih čekali učenici čeških razreda te su zajedno sudjelovali najprije u interaktivnoj nastavi, a zatim i u razgledavanju grada pod vodstvom lektorice Slavomire Ribarove i njihove nastavnice Ive Brabec.

Vrlo uspjela terenska nastava omogućila je studentima bohemistike da posjete institucije češke zajednice u Hrvatskoj i ostvare kontakt s njima za buduću suradnju. 😊