Ljetna škola u Češkim Budějovicama, 2023.

Ljetna škola u Češkim Budějovicama, 2023.

Od 14. kolovoza do 4. rujna 2023. u Češkim Budjejovicama održavala se jedna od mnogih Ljetnih škola češkog jezika i kulture (Letní škola slovanských studií) u zemlji. Filozofski fakultet Južnočeškog sveučilišta ove je godine pružao jednu stipendiju za Hrvatsku koja pokriva put do i iz grada, smještaj, hranu u menzi, kulturni program i petnaest dana intenzivnih sati češkog jezika i kulture.

Prvi se dan piše inicijalni ispit po kojem se polaznike raspoređuje u pet grupa ovisno o njihovu znanju jezika, iako su ponekad potrebne promjene. Ove sam godine pohađala nastavu na razini B2 kod Barbore Hoffmanove, te sam izuzetno zadovoljna njenim načinom rada i obrađenim temama. Bavili smo se temama od Krteka do Praškog proljeća, koristili moderne online alate za učenje jezika, a nekoliko smo puta morali izaći na kampus i razgovarati s nasumičnim prolaznicima. Za mene je bilo vrlo dinamično i zabavno, ali i korisno po pitanju učenja jezika jer su se vokabular, sintaksa i gramatika provlačili kroz svaku cjelinu na načine koji su mi bili novi.

Na dnevnoj smo bazi imali dosta slobodnog vremena za odmor i druženje u fakultetskom kafiću Kampa, gdje i toče svoje pivo. Svaki drugi dan su se za napredne skupine održavala predavanja na odabranu temu iz češke kulture (legende, poezija, Jára Cimrman, politika itd.), a u sklopu jezičnih vježbi gledali smo i filmove Ať žije republika! (1965) i Pelišky (1999). Organizirano smo mogli pogledati i predstavu Járe Cimrmana Vražda v salónním coupé. Za vikend su bili cjelodnevni izleti do dvorca Hluboká nad Vltavou i u grad Nové Hrady.

Budjejovice su malen grad od otprilike 100 000 stanovnika, vjerojatno najpoznatiji po velikoj pivovari Budvar. Imaju srednjoeuropski štih i atmosferu, glavni trg obrubljen šarenim secesijskim zgradama s gradskom vijećnicom, dvije rijeke koje teku kroz grad, a za obići ima povijesnih znamenitosti, restorana i redovitih kulturnih zbivanja. Kako je moguće izostati s nekoliko dana predavanja, duži izleti do Praga, Brna ili drugih dijelova Češke mogući su, a grad je dobro povezan busom i vlakom.

Velika je prednost ljetne škole u Budjejovicama što se sve nalazi na kampusu. Studentski dom, menza i fakultet smješteni su na par minuta hoda jedno od drugoga, a u istom se okrugu nalaze knjižnica i sportski teren koje polaznici imaju pravo koristiti. Polusatna šetnja do centra grada ugodna je, ali tu je uvijek i bus koji stoji pred fakultetom. Popularne destinacije u gradu ove godine bile su plivalište na rijeci Vltavi, teren za odbojku, karaoke bar i ljetno kino Háječek.

Najteže mi je bilo pomiriti se s hranom u menzi. Za one bez prehrambenih ograničenja ona nije posebno vrijedna spomena, dok je za vegetarijance i vegane ponuda bila oskudna. Kako ništa nije imenovano, teško je znati što se u čemu krije pa je i za potencijalne alergense potrebno posebno pitati. S osobljem je moguće komunicirati o promjeni jelovnika, ali i oni imaju svoje granice.

Preporučila bih ljetnu školu u Budjejovicama, posebno onima koji još nisu imali priliku posjetiti manje češke gradove, kao i onima kojima paše opuštenija svakodnevica.

Vanja Novosel