Ljetna škola u Pragu, 2023.

Ljetna škola u Pragu, 2023.

U sunčano proljeće 2023. dobila sam priliku sudjelovati u programu Letní škola slovanských studií u Pragu. Kako sam o Ljetnoj u Pragu sanjarila kroz cijeli diplomski studij, u samo nekoliko sati preorganizirala sam planove za ljeto, prijavila se na stipendiju i uzbuđeno iščekivala odlazak u Češku.

Ljetna škola u Pragu sjajno je organizirana. Kao i u svakoj ljetnoj školi, prije početka nastave potrebno je riješiti test kojim se utvrđuje razina češkog jezika, a potom istu i potvrditi kratkim (ali vrlo opuštenim) intervjuom. Posebnost Ljetne u Pragu je što se na temelju rezultata testova za studente stvaraju uistinu različiti rasporedi, ovisno o tome u koju grupu pripadaju – primjerice, studentima s višom razinom češkog jezika raspored nije toliko opterećen jezičnim vježbama i mogu birati izborne seminare iz kojih dobivaju zasebne zadatke, dok je studentima s nižom razinom češkog jezika raspored više orijentiran na sam jezik. Izvannastavni program vrlo je bogat; nekoliko dana u tjednu održavaju se zanimljive radionice (tzv. workshopy), nakon nastave organizirane su brojne tematske ture po Pragu, posjeti galerijama, muzejima, znamenitostima, a vikendima je bogata ponuda izleta i izvan glavnog grada.

Osim iznimne organizacije, najviše mi se svidjela velika sloboda koju Ljetna škola nudi. Iako je većina sudionika htjela sudjelovati u svim fakultativnim aktivnostima, zapravo je moguće organizirati boravak prema individualnim željama i interesima, odnosno sve izvannastavne aktivnosti uistinu jesu fakultativne.

Moje iskustvo s Ljetnom stvarno je nezaboravno. U mjesec dana boravka u Češkoj te svakodnevnog pohađanja nastave na Karlovom sveučilištu imala sam priliku upoznati sjajne ljude, iskusiti život u novoj sredini, nadograditi znanja i – dobro se zabaviti. Ljetnu školu preporučila bih svakome tko želi aktivno raditi na svojim jezičnim kompetencijama te barem nakratko osjetiti kako je to studirati u inozemstvu.

Program ovogodišnje ljetne škole možete pronaći na poveznici: Letní škola slovanských studií.

Nives Ratković