Marijana Joka

Marijana Joka

Alumni

Danas radim kao: voditelj turističke agencije
Završila sam studij: 2004. godine

Iako danas više nemam svakodnevnog doticaja sa češkim jezikom, upravo zahvaljujući završenom studiju slavistike, konkretno češkog i poljskog jezika, sam dobila prvo zaposlenje nakon diplome.
Od završetka studija do danas sam kroz dodatne edukacije stekla licence za sudskog tumača za češki i poljski, voditelja turističke agencije te turističkog vodiča za područje SDŽ.

Osim same diplome koju sam dobila na kraju, kroz studij sam dobila daleko više od znanja jezika. Jako važna stavka su svakako prijateljstva koja traju i danas a mahom su se učvrstila na studijskim putovanjima. Studijska putovanja zaslužuju poseban esej… koji će se potencijalno pretvoriti u cijelu knjigu ako ga krenem pisati pa ću se sad zaustaviti. Uglavnom, studijska putovanja su sjajna stvar!
Najvažnije kod samog studija su ipak bili profesori, predavači, lektori. Od prvog dana su nas nazivali svojim kolegama i stvarno se prema nama tako odnosili svi redom. Ono što je dodatno zanimljivo je činjenica da što su bili više pozicionirani na akademskoj ljestvici i imali veći znanstveni autoritet, to su bili pristupačniji. Ljubav prema bohemistici su iskreno i s lakoćom prenosili dalje i mislim da se tu nalaze i zapravo najvažnije stvar koju sam ponijela sa studija: učenje nikad nije završen proces a učeni ljudi to najbolje znaju.

Prvi lektor, prof. Novosad, sjajno je podnosio naše početničke izgovore i naglaske. Ispred sebe je imao studente iz Pule, Splita, Kaštela, Dubrovnika, Ogulina, Marije Bistrice, Čakovca i naravno Zagreba, koji se nisu baš ni međusobno sasvim razumjeli a on je trebao sve nas usaglasiti na češkom. Uistinu, samo ponekad se moglo primjetiti da jedva suspreže smijeh, inače je s dosta uspjeha kontrolirao mimiku lica.
Prof. Kuchar se također stoički nosila sa našim nadahnućima za vrijeme lektorskih vježbi ali kad bi nam se pridružila na kavi toliko bi jednostavno, konkretno i duhovito korigirala naš češki da je to bio pravi užitak.
Profesorica Ivanković je imala dinamična predavanja a na ispitima je s ohrabrujućim osmjehom nastojala izvući maksimum iz svojih studenata. Predavanja profesora Jirsaka su bila sjajna a ispiti još i bolji. Uvijek se trudio da ispitivanje bude što opuštenije, da to bude razgovor iz kojeg će student naučiti još više ili barem bolje povezati informacije.
Profesorica Sesar je na mene osobno ostavila poseban trag. Uza sve akademske titule i svo znanje, imala je nevjerojatno strpljenje za sve nas. Njezina su predavanja bila jasna a istovremeno puna topline i duhovitosti. I uvijek je, baš uvijek bila na strani studenta.
Nova dimenzija studiranja otvorila se s lektoricom prof. Ribarovom. Uz njeno vodstvo i salve smijeha, razne hitove smo uspješno preveli na češki jezik što je dovelo do antologijskih gostovanja na koncertima bendova Kawasaki3p i Stampedo. Nije se više učilo ciljano za ispite nego za nastupe. Pjesmu „Jenom hvězdy“ i danas znam otpjevati samo na češkom (Ivanka oprosti).
Za one koji su eventualno i imali strah od javnih nastupa, prof.Ribarova je uvela „Český Večírek“ jednom u semestru. Iako je sama radila najviše, nas je poticala sa budemo prevoditelji, pjevači, voditelji programa, organizatori i domaćini… Kad bolje razmislim, to su osnovna znanja i vještine za moje današnje radno mjesto.
Današnjim studentima od srca želim puno uspjeha na studiju i što više nastupa!