MEĐUNARODNI ONLINE PILOT PROJEKT: Međusobno mentoriranje studenata Zagreb – Brno

MEĐUNARODNI ONLINE PILOT PROJEKT: Međusobno mentoriranje studenata Zagreb – Brno

Međunarodni online pilotni projekt kao dobrovoljna dopuna nastavnom programu za zainteresirane studente i ove je godine realiziran u suradnji s lektoricom hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu Masarykova sveučilišta u Brnu Mirnom Stehlíkovom Đurasek. Prvi se put projekt odvijao tijekom svibnja i lipnja 2023. godine, a kako se pokazao jako uspješnim i korisnim za studente, nastavljamo s njim i ove akademske godine.

Cilj projekta jest razvoj komunikacijskih vještina i kulturno zbližavanje. Metodološki se rabi provjereni suvremeni model Tandem, korišten pri izučavanju stranih jezika i baziran na suradnji dvaju govornika (studenata u našem slučaju) s iz dvije različite zemlje. Na taj način student provjerava koliko ga izvorni govornik može razumjeti, što će studentima pomoći prevladati nelagodu zbog govorenja na stranom jeziku te pojačati motivaciju za studij Također student ima mogućnost obogatiti leksik i saznati nešto novo o kulturi zemlje čiji jezik studira. Dodatna vrijednost projekta jest mogućnost stvaranja novih kontakata i prijateljstava.

Uzimajući u obzir prošlogodišnje rezultate i iskustva, ovaj smo semestar doradile koncept, a s obzirom na veliki interes studenata, potrudile smo se pronaći/osmisliti odgovarajući model kako bi svi naši zainteresirani studenti na lektoratima s oba sveučilišta, unatoč nejednakom broju, imali mogućnost sudjelovati.

Projekt se odvijao u sklopu predmeta Češke jezične vježbe i u njemu su sudjelovali studenti koje smo imale na svojoj nastavi (iz Zagreba: 2. i 4. godina Jezičnih vježbi, a iz Brna studenti od 1. do 5. godine Jezičnih vježbi). Studenti su trebali obaviti 3 susreta do kraja projekta. Termine susreta samostalno su dogovarali.

U sklopu projekta studenti su bili podijeljeni u parove ili skupine, imali su zadaću naizmjenično govoriti na platformi prema vlastitom izboru o unaprijed zadanoj temi (10 minuta na češkom i 10 minuta na hrvatskom jeziku). S kolegicom smo zajednički osmislile teme njihovih razgovora i priredile dodatne materijale kako bismo ih potaknule na razgovor. Pri odabiru tema vodilo se računa o različitim razinama jezične kompetencije sudionika. Studenti su imali mogućnost odabira tema od ponuđenih, koje smo im pripremile. Za vrijeme trajanja projekta studenti imaju mogućnost obratiti se svojoj lektorici s bilo kakvim upitom. Nakon svakog susreta studenti su predavali unaprijed zadane domaće zadaće.

Projekt se odvijao tijekom prosinca i siječnja 2023./24. godine te se na osnovi anketa koje provodimo nakon njegova završetka ponovno pokazao jako uspješnim i korisnim za studente te ga svakako planiramo nastaviti razvijati. Također se nadamo da će biti inspiracija ostalim lektorima na Sveučilištu.

O projektu: Na osnovi pozitivnih iskustava s online nastavom rodila se ideja o online projektu, koja je ostvarena u suradnji s lektoricom hrvatskog jezika na Masarykovu sveučilištu u Brnu Mirnom Stehlíkovom Đurasek, s kojom smo već i prije veoma uspješno surađivali.

Projekat je prvi put osmišljen, izrađen i testiran u sklopu lektorskih vježbi studija bohemistike u Zagrebu i Južnoslavenskih i balkanskih studija u Brnu kao dobrovoljna dopuna nastavnom programu za zainteresirane studente.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte autoricu programa višu lektoricu Slavomiru Ribarovu (sribarova@ffzg.unizg.hr )

Detaljnije studenti sudionici:

Susreti su mi se svidjeli i mislim da je dobro što imamo priliku komunicirati s izvornim govornicima kojima mi također možemo pomoći.

Meni su se svidjeli susreti i često smo ostale razgovarati i dulje od 20 minuta. Bilo mi je drago pričati sa vršnjakinjom i čuti koji izrazi se koriste i kakav je život u Brnu.

Susreti su bili super, zanimljivi. Kod susreta mi se najviše svidjela atmosfera, slobodnije pričanje i nove riječi ili činjenice koje sam čula.

Bilo mi je zanimljivo zato što smo pričali s izvornim govornicima češkoga.

Bilo je jako zanimljivo razgovarati sa osobom naših godina koja živi u Češkoj. Saznala sam neke nove informacije i riječi koje će mi dobro doći za svakodnevni govor.

Susreti su bili zanimljivi i super način za upoznati i steći novog prijatelja koji nam može pomoći u stjecanju novog znanja iz jezika. Bilo je zanimljivo voditi razgovore i saznati vise o nestandardnim izrazima i steći širu sliku o običajima u Češkoj. Sve u svemu super.

Bili su zabavni i informativni!

Susreti su bili zanimljivi, naučili smo neke nove stvari, običaje, riječi i upoznali novu osobu.

Ovo mi je bio prvi put da sam razgovarala s izvornim govornicima, mogu reći da je bilo zanimljivo iskustvo, čak me nije bilo toliko strah koliko sam mislila da hoće. Zadane teme su bile u redu, makar bi mi se više svidjelo da smo mogli sami birati. Ono što mi se nije svidjelo je to što često nismo mogli uskladiti kada nam paše vrijeme sastanka. Uglavnom, bilo je dobro.

Zabavna mi je cijela ideja ove suradnje – upoznajemo nove ljude, govorimo s njima na češkom (i hrvatskom) i učimo nove riječi. Mislim da je odlično osmišljeno zato što istovremeno učimo i mi i oni, a učenju pridonosi i to što razgovaramo sa svojim vršnjacima, dakle opušteno i bez previše opterećivanja. Mislim da su zadaće bile u redu zato što su bila 3 sastanka (što je taman) i zadaće nisu bile preopširne. Da smo morali pisati duže zadaće vjerojatno bi nam to bilo previše uz druge obaveze.

Moj dojam o susretima je zadovoljan. Od njih sam naučio dosta o drugoj kulturi, npr. o češkoj kulturi.