Posjet ljubljanskim bohemistima

Posjet ljubljanskim bohemistima

Studentske aktivnosti

Na inicijativu i u organizaciji prof. Ribarove i u suradnji s Klubom studenata bohemistike ŘÍP 23. ožujka 2023. otišli smo na jednodnevni izlet vlakom u Ljubljanu. Svrha našeg putovanja bila je suradnja s tamošnjim studentima češkog jezika i obilazak mjestâ u Ljubljani koja nose snažni češki pečat.

Studenti su, osim razgledavanja Ljubljane (Prešernov spomenik, Tromostovje, glavna tržnica itd.), posjetili i mjesta povezana s Češkom: Havelovu klupu, Lutkarsko kazalište, Rektorat Sveučilišta u Ljubljani, spomenik Antonu Försteru, spomenik Josefu Resslu, Narodni muzej i druge znamenitosti, uz nadahnuto vodstvo prof. Kohoutkove. Posjetili su i Nacionalnu sveučilišnu knjižnicu, a djelatnica knjižnice upoznala ih je s ljepotom zgrade i radom arhitekta Plečnika, o kojem je govorila u širem kontekstu njegova djelovanja u Pragu.

Na Filozofskom fakultetu srdačno nas je dočekala cijela Katedra bomenistike, zajedno s predstojnicom izv. prof. dr. sc. Petrom Stankovskom. U suradnji s kolegicama iz Ljubljane profesorica Kohoutková održala je sat interaktivne nastave, na kojemu su studenti saznali više o svojim susjedima i radili zajedničke zadaće.

Profesorica Ribarova koncipirala je izlet kao cjelodnevno natjecanje studentskih grupa, koje rješavaju različite interaktivne zadatke koje im je pripremila. Dio zadataka mogli su riješiti jedino ako su pratili zajedničke aktivnosti (npr. radni list), a dio su morali odraditi sami (npr. napraviti intervju i snimiti video sa slovenskim studentima bohemistike).

Svoje uratke studenti su 5. travnja 2023. predstaviti na okupljanju u sklopu kluba ŘÍP, kada je i proglašena pobjednička skupina (Druhák).

U parku Tivoli održana je i skupština kluba ŘÍP.

Zahvaljujemo Veleposlanstvu Republike Češke u Zagrebu, koje je posredstvom Fonda za potporu bohemistike dalo znatnu financijsku pomoć projektu Po stopách Čechů v Lublani i time omogućilo realizaciju ovoga projekta.