PREDSTAVA ZMIZELÁ VZNIKLÁ GRAMATIKA

PREDSTAVA ZMIZELÁ VZNIKLÁ GRAMATIKA

Studentice 2. i 4. godine bohemistike u sklopu Jezičnih vježbi kod prof. Ribarove pripremile su
kazališnu predstavu za završetak akademske godine te su je izvele 7. lipnja 2023. u hibridnoj formi.
Scenarij, režija i realizacija plod su njihove međusobne suradnje. Zbog velikog uspjeha i šireg interesa studentice će ponovno izvesti predstavu u sklopu kazališne večeri Kluba studenata bohemistike ŘÍP u studenom 2023.

“Zajedno s kolegicama s 2. godine pripremile smo predstavu za završetak akademske godine nazvanu Zmizelá vzniklá gramatika (hrv. Nestala nastala gramatika). Za scenarij su zaslužne Lara Nazić i Josipa Teskera. Tema predstave bilo je putovanje kroz vrijeme dviju studentica koje su bile u potrazi za Češkom gramatikom autorica Zdenke i Slavomire Ribarove. Tijekom putovanja studentice su se susrele s braćom Lehom, Mehom i Čehom, zatim s kraljem Karlom IV., predsjednikom Tomášem Garrigueom Masarykom i na kraju s piscem Karelom Čapekom, koji im je vratio njihovu izgubljenu gramatiku. Predstava se na uzbudljiv i kreativan način dotaknula češke povijesti, fikcije i realnosti učenja za ispit. Za sada toliko, a više ćete moći saznati najesen.”

Studentice 4. godine

“Predstava nam je bila vrlo zanimljiva i nadamo se da ćemo je moći izvesti opet. Radi se o zgodi s Češkom gramatikom Slavomire i Zdenke Ribarove te vremenskim strojem. Uspjeli smo sastaviti cijelu produkciju, od kostima i rekvizita do zvučnih efekata, i uz malo više pripreme bit će to vrhunska studentska predstava! Predstavu su napisale studentice bohemistike Lara i Josipa, a izvele su je one same te ostale studentice koje su sudjelovale u projektu. Predstava je bila veliki hit kod naše male, ali vrijedne publike, te se nadamo da će biti još veći hit pri ponovnom izvođenju.”

Studentice 2. godine