Tea Govedić

Tea Govedić

Alumni

Danas radim kao: stalni sudski tumač i turistički vodič

Završila sam studij godine: 2014.

Studij češkog jezika i književnosti nikako nije samo studij. To je životni stil, u koji vas studij samo uvodi, a o vama ovisi hoćete li se u njega dovoljno zaljubiti i nastaviti ga živjeti.

Zapravo se uopće ne sjećam zašto sam odlučila upisati češki jezik, već godinama govorim da moram smisliti neki zanimljiv razlog. No, već prve godine sam se toliko zagrijala da me još uvijek nije pustilo. Veliku ulogu na tom putu imali su profesori na odsjeku. Od kojih svakako moram izdvojiti profesore jezičnih vježbi, prof. Novosada, prof. Ribarovu i prof. Martinčaka. Znaju kako vas motivirati, uključiti u dodatne aktivnosti, na kreativan način zainteresirati i jednostavno izvući iz vas maksimum.

Od završetka diplomskog do danas, radila sam razne poslove i volontirala. Sve s ciljem održavanja i unaprijeđena mog znanja češkog jezika, jer naučeno brzo ispari iz glave ako se ne koristi u svakodnevnom životu. Između ostalog, radila sam neko vrijeme u Pardubicama, a po povratku u Hrvatsku odlučila se preseliti u Dalmaciju, sve samo kako bih ostala u kontaktu s češkim jezikom. Volontiram u Češkoj besedi Zagreb i jednostavno se trudim, koliko uspijevam, biti uključena u ovu predivnu zajednicu u Hrvatskoj.

Ova samopromocija zapravo vodi do mog savjeta za studente bohemistike. Iskoristite maksimalno sve što možete naučiti i doživjeti na fakultetu. Češka se nalazi toliko blizu, stoga se prijavite na razne stipendije, ljetne škole, terensku nastavu i sl. To iskustvo može vas samo obogatiti, čak i ako vas put kasnije odvede u druge poslovne vode. No, ako nakon studija odlučite ostati vjerni bohemistici, budite uporni i marljivi, pa ćete biti i uspješni u tome što radite.